Jdi na obsah Jdi na menu
 


Národní park Koli

 kdyby nebyl ve Finsku, je celkem nezajímavý, ale zde jsou kopce vzácné a z tohoto je opravdu pěkná vyhlídka na jinak "neviditelné" jezero, takže stojí za návštěvu, pokud plánujete delší pobyt, je možno využít řady značených stezek vedoucích i po okolí hlavního kopce

Zde naleznete informace o parku v angličtině:

http://www.luontoon.fi/page.asp?Section=6834

Z 347 m vysokého vrchu Koli, ležícího v severní Karelii, se vám naskytne výhled na jednu Obrazekz nejkrásnějších scenérií jezerní oblasti – právě tato krajina inspirovala mnoho známých umělců z období finského národního romantismu, jako byl Pekka Halonen a Eero Järnefelt.

Koli se zvedá nad jezerem Pielinen a dostanete se sem lodí z Lieksy, nebo po silnici č. 6 , v Ahmovaara odbočte na silnici č. 504 (touto trasou jsme jeli my).Tento národní park se považuje za hlavní turistickou atrakci ve Finsku, návštěvníky přitahuje po celý rok – jako středisko zimních sportů a v létě k pěším vycházkám a výletům po jezeře uprostřed nádherné přírody. I když výhled na jezero je úžasný a turistické stezky v národním parku dobré, pokud se nevydáte dál, neočekávejte nic světoborného – je to krásný kopec porostlý borovicemi a břízami   

Obrazek

Vrch Koli byl vyhlášen národním parkem roku 1991 po ohnivých diskusích mezi vlastníky půdy a ochránci životního prostředí. Vlastníci nakonec souhlasili s prodejem své půdy a ekologové upustili od svého požadavku, aby byl hotel Koli, stojící na kopci, zbourán.     

 Příroda většinou zůstala relativně nedotčená a vede tu přibližně 90 km značených turistických stezek, které vedou i po pobřeží jezera a na několik ostrůvků (výchozími místy jsou dolní parkoviště nebo rozcestník u infocentra), místa na přespání jsou vybavena přístřešky s ohništi. Můžete si vybrat okruh od 3 - 40 km, nebo se jen pokochat výhledem na jezero.

Na kopec šplhá i silnice, z dolního parkoviště (horní parkoviště je pouze pro hotelové hosty) můžete nahoru vyjet lanovkou k hotelu (zdarma). Je to krátká, ale strmá jízda a zejména dolů asi zábavná. V roce 2008, kdy jsme park Obrazeknavštívili, lanovka nejezdila, ale dá se vyjít po schodech cca 200 m, není to až tak namáhavé. A pokud by někdo měl potíže, jezdila z parkoviště kyvadlová doprava taxikem zdarma. Nahoře je také Luontokeskus Ukko moderní návštěvnické centrum, s výstavami o historii, přírodě a geologii parku. V hlavní hale, do které je vstup zdarma, dostanete mapky, informace o parku, je tu obchod s upomínkovými předměty, mapami a skříňky na zavazadla a internet.

Turistická kancelář Karelia Expert  v Koli poskytuje vyčerpávající informace a mapy.

Ukko-Koli je nejvyšší bod, o 200 m dál je další vrchol, Akka-Koli. Na západním svahu Akka-Koli najdete „chrám ticha“, otevřené prostranství s kamenným oltářem a dřevěným křížem, upevněným ve skále, určené k rozjímání (místo svázané s dávnou historií země). Nedaleký vrchol se nazývá Paha-Koli. Dále na jih je Mäkrävaara, nabízející nejlepší výhled.
Vstup se do parku neplatí, pokud byste chtěli jít na delší túru i po pobřeží jezera, je dobré mít vybavení proti komárům a muškám, na samotném kopci není potřeba.