Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

Zde můžete psát své dotazy, připomínky, rady ......

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Gratulace

Lea,7. 9. 2015 20:47

Gratuluji jak k uskutečněné cestě na Sever, tak k zápiskům. Paráda.
P.s. já už jsem též začala tvořit cestopis, jsem na straně 13.

Re: Gratulace

admin,8. 9. 2015 14:26

Ahoj Leo,
zdraví a už se na tvůj cestopis těším .... mé zápisky se s ním nedají porovnávat. A navíc nějak teď nestíhám pokračovat, tak snad se dočkáš i pokračování a dalších fotek, zatím nejsou utříděné, máme jich letos nějak moc.....

Re: Re: Gratulace

Lea,8. 9. 2015 19:43

Na pokračování se moc těším, a na fotky taky. Špízovala jsme u Tebe na picasa, zatím tam nejsou.

Upozornění

Admin,16. 7. 2015 19:16

Ahoj všichni, pokud plánujete cestu do Norska, počítejte s tim, že v horách je ještě hodně sněhu, takže se nedá moc chodit. Např. Hardargervidda je prakticky pod sněhem cca 1- 2 metrova pokrývka. Jít se dá v okolí Rjukanu Gaustahoppen je bez sněhu. Jinak je to i hodně podmacene.

Prosím o radu

tony,22. 3. 2015 19:30

Dobrý den, moc pěkné stránky, díky za informace.
Chtěli bychom letos do Norska, ale nějak se nemůžeme rozhodnout, kam jet. Máme auto, spát ve stanu není problém, ale času jen cca 14 dní. Kam se zajet podívat, abychom jen nejeli a měli možnost zajít do pěkné přírody, ale mimo návaly turistů? Města nemusíme, chceme najít klidnou spíše opuštěnou severskou krajinu, Poradí někdo? Díky.

Re: Prosím o radu

ffany,29. 4. 2015 14:53

Co takhle Jotunheimen, Hardargervidda ..... to není tak daleko a turistů přiměřeně, pokud nebudete v hlavních centrech (Gjende, Galdhopingen),...... je tam i jinde moooc pěkně. Tedy pokud chcete na turistiku.

Oslo

Dana,15. 1. 2015 15:45

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli někdo nevíte, kde se dá vOslu přespat poblíž letiště .... nejlépe ve stanu, pod širákem ... přiletíme okolo půlnoci. Děkuji

Re: Oslo

Dan,19. 1. 2015 20:42

Zleží na jaké letiště přiletíte ... Oslo jich má několik .....

Re: Re: Oslo

Dana,2. 2. 2015 8:42

Dobrý den
přiletíme na letiště Gardermoen, jsou tam nějaké hotely, ale na tu chvíli, co tam budem se nám to nechce .... odjíždíme ranním vlakem před pátou. Takže spíše jen nouzové přespání. Díky.

Re: Re: Re: Oslo

Dan,12. 2. 2015 16:42

Pokud jen na chvíli a budete mít stan, nebo pod širákem, tak se dá z letiště směrem na letištní hotel a první cestou doprava za hlavní cestu .... v lesíku v pohodě.

Dotaz

Patrik,13. 10. 2014 8:47

Ahoj, chtěli bychom vyrazit do Norska někdy na jaře. Cílem by měla být severní část (autem), a také nějaký přechod, asi Finmarsvidda. Máte někdo nějakou zkušenost s přechodem v tomto období? Na co bychom si měli dát pozor? Nějaké zkušenosti s vícedenním trekem v horách už máme ... Díky za info.
Jinak pěkné stránky, dobrá inspirace. Patrik

Re: Dotaz

Lea,13. 10. 2014 18:05

Zdravím, Finnmarskviddu jsme šli v roce 2010. Byl to asi 6 denní přechod v 2. půlce června a bylo to dost na hraně, teprve roztál sníh, místy byly těžko průchodné bažiny. Poslední běžkaři tu oblast projeli tuším 14 dnů před námi, což mluví samo za sebe. Potkali jsme tam i ochranáře, který se divil, že jsme to vůbec tak brzo prošli, podle jeho slov se tam tak brzo nechodí. Začínali jsme ve Stille a končili v místě zvaném Iešjavri. Bližší info na našich stránkách http://www.sileni-sobi.estranky.cz/ , kde je ke stažení i cestopis. Jinak oblast je to nádherná a prakticky to bylo to nejdivočejší, co jsme kdy šli.

Re: Re: Dotaz

Patrik,16. 10. 2014 21:45

Děkuji za odpověď. To tedy znamená, že Finmarksviddu raději ne ..... počítáme tak duben, květen. A neměli byste nějaký jiný nápad, kde by se dalo jít? kam se podívat, aspoň na tak cca 3 dny v divočině? Děkuji moc za odpověď.

Re: Re: Re: Dotaz

Lea,20. 10. 2014 21:18

Duben a někdy i květen jsou v oblasti Finnmarksviddy ideální na běžky. Alespoň z tohoto období byly dost časté zápisky v návštěvní knize v jedné z chat. Záleží samozřejmě na aktuálních podmínkách, jako například sněhová pokrývka v zimě. Jinak obecně tyto měsíce budou nejhorší na pěší přechod. Je to jakoby pokoušet se těsně na začátku jara o přechod šumavských rašelinišť.
Máme za sebou pár několikadenních pěších přechodů za polárním kruhem /Pallas, Finsko/, /Kungsleden, Švédsko/, /Finnmarksvidda, Norsko/ a nic z toho bych se se svými zkušenostmi nepokoušela přecházet dříve než v druhé půlce června.

Re: Re: Re: Re: Dotaz

Patrik,24. 10. 2014 9:49

Díky, díky asi tedy přehodnotíme plán a pokusíme se posunout dovolenou na později .... mysleli jsme si, že je to dříve lepší, nejsou komáři a je méně lidí. A máte zkušenosti s podzimem?

Re: Re: Re: Re: Re: Dotaz

Lea,3. 11. 2014 17:40

Omlouvám se za pozdní odpověď, ale v práci nám překopli kabel s internetem a doma jsem si na to vždy vzpomněla až pozdě večer.
S podzimem osobní zkušenost nemám, ale obecně je to oblíbené období pro trekaře, nazývané "ruska". Chce to jen teplejší spacák plus počítat s tím, že bývá tma. Rozhodně je to lépe zvolený termín, než jaro, to je opravdu nejhorší stran prostupnosti terénu.
Přeji příjemné trekování.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dotaz

Patrik,19. 11. 2014 20:51

Díky, díky. Zkusíme tedy nějak vymyslet ten podzim.

Paráda

jára,23. 6. 2014 14:13

Velké díky autorům,
parádní stránky, spousta prima námětů na jednom místě ... už se těšíme, jak je využijem, jedeme poprvé a tohle nám poradilo, kam zajet a jak si cestu rozvrhnout.

Stopování

Mirek,17. 6. 2014 15:54

Ahoj,
chtěli bychom do Skandinávie stopem, nevíte někdo z vlastní zkušenosti, jak moc je to reálné? Chtěli bychom se dostat co nejvíc na sever, přes Německo do Švédska cca ke Stoholmu to jde s kamioňáky, ale jak to vypadá dál? Díky za jakékoli info. Jinak díky za popis cest autorům stránek, prima inspirace .... Míra

díky

Helen Sofia,31. 3. 2014 20:03

za vaše krásné povídání a fotografie o Norsku, od roku 1995 jsme jezdili
každoročně do oblasti Halsa, opět jsem si zavzpomínala na krásnou pří-
rodu, projíždky a rybaření na fjordech. Teď se tam už těžko vypravíme
máme nějaký ten rok navíc, ale byly to naše nejkrásnějši dovolené.