Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

Zde můžete psát své dotazy, připomínky, rady ......

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

mapy

Ondra V.,24. 6. 2010 21:19

Zdravim Vas pratele cestovatele,
letos se take se skupinkou nadsencu chystame zaloudit na samotny sever Evropy na samotny NorthCape.
Chtel jsem se Vas zkusenych poptat a poprosit Vas o zaslani nejake dokumentace, ktera by pomohla v nasi ceste. Loudil uz jsem vsemozne internetem a Vase cestopisy mi take velice pomohly.
Hodily by se mi take mapy, jak podrobne tak cestovni. Jeslti by to slo zaslat na interloper@post.cz velice by mi to pomohlo. Jedna se mi predevsim o Svedsko, Norsko popripade i Finsko.
Diky, zatim AhoJ!

mapy

Marianna,23. 6. 2010 12:25

ahoj, mozete prosim aj mne poslat mapy na 22cria@gmail.com? Dakujem :-)

Dotazy

Lenka,15. 6. 2010 20:40

Ahoj, díky za odpovědi.Jednodušší turistiku budeme podnikat,nějaké mapy by se mi hodily. Založila jsem adresu norsko234@ seznam.cz . Asi pojedem na jihostřed a západ. Jestli na západní pobřeží, to zatím nevím.

Dotazy

Lenka,14. 6. 2010 16:42

Ahoj, dík za odpovědi.Jestě jsem se chtěla zeptat, jsou odpočívadla nějak značená? Poznám je? Lze sehnat mapu záp. Norska,ev. vybrané oblasti, třeba Rondane? Mám jenom automapu.A ceny za trajekty, tunely a mosty lze také někde sehnat?

Odpovědi

admin,14. 6. 2010 14:53

Ahoj, díky ... k dotazům asi tolik: se stanováním pokud vyjde počasí není problém, kempy jsou většinou volné a i místa mimo se najdou, zejména v méně obydlených částech. Odpočívadla v Norsku jsou většinou blízko sebe, jen ve Švédsku (hlavně na jihu) je to horší, a pozor, na dálnici se na odpočívadla musí odbočit mimo, nejsou jako u nás přímo u silnice. Na turistiku je pěkné Rondane, Jotunheimen je náročnější i na orientaci (pěkný je Bessegen, ale chce to určitou fyzickou zdatnost, značené dobře, v této části je zakázané volné stanování), z Lomu se pěšky nedá, nusí se autem do hor. Cenově to záleží na tom, jaké zásoby se vezou z domova, jestli se spí v kempech, navštěvují muzea .... my většinou vezli všechno jídlo z domova, platili jen naftu, trajekty, poplatky za tunely, mosty, jen občas přespali v kempu .... takže spíše na dolní hranici nákladů ... ve třech jsme se vešli do cca 40-50 000Kč.

Dotazy

Lenka,13. 6. 2010 18:14

Ahoj, Vaše stránky jsou inspirující.Potřebovala bych poradit. Chci jet autem s dětmi 18 a 14 let asi na 14-16 dní. trajektem do Treleborgu a pak Švédskem do Norska a pak zpět přes Oresundský most a Dánsko. Chtěla bych jenom stanovat.Nevím jak jsou rozprostřená odpočívadla. Ve Švédsku bych chtěla udělat jednu zastávku tak na dva dny, kde by bylo nejlépe. Napadl mě Stromstad či Dalsland. V Norsku bych chtěla také zakotvit na 2-3 dny a buĎ některé túrky po okolí či někam vyjet, které místo by bylo takové stategické. Lom nebo Jotunheimen? Jsou tam značené trasy nebo musím mít mapu a lze se ztratit? Chtěla bych zajít i někam do města. Na zpáteční cestě to bude asi nejspí Oslo, ale ještě někde jinde.Jak daleko jsou od sebe odpočívadla? Nebo v jakých místech. Mám určitý cenový předpoklad na cestu, ale chtěl jsem se zeptat, podle Vašich zkušeností, s kolika penězi orientačně bych měla počítat. Mám průvodce na cesty Norsko(freytag a berndt). Nemám odhad na vzdálenosti po mapě a za jak dlouho se kam dostanu. Můžete mi poradit?

Island

old,3. 5. 2010 15:45

Ahoj, je to pravda, dá se letět z Kodaně, nebo Berlína ... i když letos je to poněkud nejisté ... ale koukni na lety z jiného místa odletu. Předloni jsme letěli ve dvou za 6 500Kč z Kodaně.

Letecky na Island

Marek,4. 3. 2010 13:56

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli někdo nemáte zkušenost se sehnáním levných letenek na Island. Prý se dá letět i odjinud než z Prahy a vyjde to levněji? Děkuji za případné odpovědi.

Pro Pavel

Marci,5. 2. 2010 20:32

Dobrý den, vaše fotografie jsou moc pěkné, asi jste také hodně procestovali. Máte vůbec místa, kam se ve Skandinávii ještě vydat? A bude to letos opět Sever? Měli bychom dotaz, myslíte si, že na 20 dnů je dobré vydat se obytným autem až na Nordkapp, nebo je potřeba plánovat víc času? Nechtěli bychom strávit všechen čas jen jízdou, ale také se někde pozdržet, zarybařit si a podívat po městech i krajině. Mysleli jsme si, že bychom jeli Švédskem a zpět Norskem. Děkuji Marci

Cestování se psem

Jan,4. 1. 2010 20:46

Sice jsme se psem nejezdili, ale myslím, že by to neměl být problém. Pokud se nenechá volně pobíhat, rozhodně v létě byste se divoké zvěře nemuseli obávat, v zimě je to asi na odlehlých místech hor a na severu jiné. Jinak Norsko není taková divoká země, jak se zřejmě domníváte, žádné vlky, medvědy apod. jsme tam neviděli.

Cestování se psem

Dominika,1. 1. 2010 18:28

Dobrý den, chtěla jsem se Vás zeptat, zda se dá po Skandinávii cestovat i se psem, pokud to není nějaký problém, také co se týče vlků a ostatních zvířat (aby nám ho nějaké zvíře neroztrhalo), případně jak to je se vstupem do národních parků se zvířetem. Předem děkuji.

To Marci

Pavel,15. 12. 2009 9:40

Mám pořád fofr, takže jsem se dostal k odpovědi až nyní. Letos jsme prošmejdili samotný jih Švédska a ostrov Öland. Fotky lze zhlédnout na :galerie.cz pod heslem "Öland"

foto Hardargervidda

Janko,16. 10. 2009 14:05

Ahoj, pěkné fotečky, taky jsme byli ... fotky někdy budou taky na netu .... Jenom to počasí se letos vůbec nepovedlo, teploty pod 10, a prakticky neustále pršelo. Ale nádherná krajina, určitě se tam vrátíme, snad nám vyjde i to počasí .... zdravím všechny příznivce severu, Janko

Pro Pavel

Marci,3. 9. 2009 15:44

Dobrý den, tak jsme se nakonec rozhodli po vaší radě cestovat autem, projeli jsme jih Švédska cca k Moře a mooooc pěkné. Díky. A co vy? Kde jste nakonec cestovali?

zájem

Tomáš,10. 7. 2009 15:42

v srpnu chceme jet opět na sever na cca 14 dnu. Pokud máte tak dva lidi zájem máme 6 místnou carnivall zatim jsme 4 (3+1). Odjezd okolo 8.8 a mnávrat okolo 24.8. Trasa ještě není úplně pevně daná, cílem je sever švédska a Jižní Norsko.

Mapy

Janko,19. 6. 2009 6:55

Ahoj Davide, díky, vypadá to zajímavě,hlavně pro základní orientaci, i když na trek je asi třeba koupit tu podrobnější.

Pro Janka - Mapy NP

David,17. 6. 2009 17:50

Toto je myslim docela uzitecna stranka pokud nekdo potrebuje mapu nektereho narodniho parku v Norsku: http://ondra.cemelak.cz/cesty/norsko2006/tourist_maps.htm

Pes

Marika,14. 6. 2009 20:59

Chtěli bychom vzít sebou do Norska a Švédska psa, který je s námi zvyklý jezdit autem (velké plemeno). Proto bychom se chtěli zeptat, zda je tam možno chodit po Nár. parcích se psem na volno, nebo jak to tam s nimi funguje. Děkuji Marika N.

Žádost o pomoc

Janko,8. 6. 2009 17:51

Ahojky, nevíte náhodou, kde by se dala sehnat mapa Hardargerviddy, třeba její sken ..... východní část.
Díky

Komáři

Tonda,26. 5. 2009 13:26

Bývá jich míň, ale dost záleží na počasí ... moskytiéra není zase taková zátěža může se hodit, jinak se nám osvědčil český off krém na ruce, ale i sprej. Už víte, kam přesně vyrazíte? Tonda